Onze pijlers

Om onze missie en visie zo optimaal mogelijk na te streven baseren we ons onderwijs op 5 pijlers. Deze pijlers zorgen voor de basis waar vanuit onze leerlingen als zelfverzekerde en breed geïnteresseerde tieners de stap naar het vervolgonderwijs kunnen maken.
1

Een goed pedagogisch klimaat

Hieronder verstaan wij het geheel van aanwezige en gecreëerde omgevingsfactoren, die invloed hebben op het welbevinden van de leerlingen. Het welbevinden heeft weer invloed op de ontwikkeling en het leervermogen. De leervoorwaarden en de persoonsvorming staan daarbij centraal.

De leerkracht hanteert hiervoor de onderliggende punten.

  • het creëren van positieve ervaringen voor leerlingen;
  • het creëren van een omgeving waarbij het welbevinden voorop staat;
  • duidelijkheid creëren in het stellen van grenzen.

Hierdoor ontstaat het pedagogisch klimaat, dat op zijn beurt invloed heeft op de ontwikkeling van het zelfbeeld en het vermogen tot zelfregulatie.

2

Kwink

Wij willen dat onze leerlingen zich veilig en prettig voelen op onze school. We spreken daarom niet alleen over een fysiek veilige omgeving, maar ook over een sociaal veilige omgeving. Die omgeving creëren we door te leren over jezelf, over anderen en hoe je met elkaar omgaat. Wij gebruiken daarvoor de methode ‘’Kwink voor sociaal emotioneel leren.’’

Deze methode richt zich op onderstaande kernwaarden:

  • ik weet wie ik ben (besef van jezelf);
  • ik weet wat ik doe (zelfmanagement);
  • ik zie anderen en ga goed met ze om (besef van de ander en goede keuzes maken);
  • ik kies voor een leuke en veilige groep (relaties met anderen).

 

Werken met Kwink betekent:

  • voorkomen van verstorend gedrag en pesten;
  • een groepsbrede, preventieve aanpak;
  • zorgen voor een sociaal veilige groep;
  • verhogen van de leeropbrengsten;
  • werken met vijf bewezen gedragscompetenties;
  • iedere les unieke filmpjes;
  • voldoen aan de Wet Sociale Veiligheid.

Meer informatie > Kwink website.

3

Wereldburgerschap

Onze leerkrachten helpen leerlingen kritische en zelfstandige wereldburgers te worden, kunnen leven, leren en werken in onze diverse samenleving. Nu en in de toekomst. En dat begint al in de klas waar kinderen van onze school in contact komen met minstens 10 verschillende culturen en nationaliteiten.

Deze samenstelling helpt de kinderen te beseffen dat ze verbonden zijn met de rest van de wereld en, doordat de school daar een brede kijk op de wereld aan toevoegt, ontdekken ze dat ze daar een actieve rol in kunnen spelen. Wij zullen waar mogelijk het verband blijven leggen met het dagelijks leven van de leerlingen. Daarbij maken we gebruik van het ‘wereldburgerschap concept’.

Dit concept richt zich met name op de opvoedkundige rol van scholen waarbij de schillen (zie figuur): innerlijke vrede, interpersoonlijke vrede en wereldvrede de drie dimensies vormen van wereldburgerschap.

4

Coöperatief leren

Bij deze werkvorm gaat het om de samenwerking tussen leerlingen. Dit wordt gestimuleerd door coöperatieve werkvormen, waarbij kinderen in groepjes werken. De kinderen discussiëren samen over de leerstof, ze geven elkaar uitleg en informatie en vullen elkaar aan. Zij zoeken samen naar een oplossing en helpen elkaar. Bij coöperatief leren is niet alleen de lesstof belangrijk, maar ook de samenwerking. Er is dus sprake van een cognitief en een sociaal doel. De achterliggende gedachte van coöperatief leren is dat kinderen niet alleen leren van de interactie met de leerkracht, maar ook van de interactie met elkaar.

5

Kunst en cultuuronderwijs

Onze leerlingen moeten goed voorbereid zijn op de wereld om hen heen, nu, tijdens hun basisschoolperiode, maar ook later, tijdens hun verdere leven. Wij begeleiden onze kinderen en bereiden ze daarop voor door de kunstvakken te combineren met 21e-eeuwse vaardigheden (zoals communiceren, samenwerken, probleemoplossend denken, creatief denken).

IBS de Horizon besteedt daarom veel aandacht aan kunst- en cultuuronderwijs. Er worden lessen in beeldende vorming gegeven door een vakdocent. Verder verrijken wij dit met activiteiten binnen het thema ‘cultureel erfgoed’ en ‘museumbezoeken’.